Luxeflats zijn hier in overvloed, betaalbare woningen voor jonge gezinnen helaas niet.
— Pieter-Jan Fraussen - Lijsttrekker

Vele jongeren die in Schilde zijn opgegroeid dromen ervan om hier een betaalbare woning te kopen of te huren, helaas moeten we hen vandaag nog te vaak teleurstellen.

 

Schilde kampt momenteel met een chronisch tekort aan betaalbare woningen. Er worden steeds meer en grote (luxe-)appartementsblokken neergepoot. Dat moet maar eens gedaan zijn. Nu al heeft dat soort bouwwoede voor een onnatuurlijke bevolkingsaangroei gezorgd, met als gevolg: meer wagens en verkeersdrukte, vervuiling en verkeersonveiligheid.

Eén van onze plannen: op een braakliggend terrein bouwen we energiezuinige gezinswoningen in een begijnhofstructuur voor jonge gezinnen, starters en ouderen. Die woningen staan rond een groot park met speelse waterpartijen. Daar kunnen de kinderen zich naar hartenlust uitleven en de ouderen elkaar in een rustige omgeving ontmoeten. Ons plan voorziet ook ruimte voor een buurtwinkel en sociale dienstverlening.

Groen Schilde wil ook met de gemeente én i.s.m. milieuverenigingen, zoveel mogelijk gronden aankopen en bestaande overheidsgronden verpachten aan sociale en private ontwikkelaars. Dat maakt bouwen en renoveren een pak goedkoper, wat dan weer zorgt voor meer betaalbare woningen.

We voorzien meer financiële steun voor de renovatie van bestaande huurwoningen. Met premies en andere maatregelen overtuigen we eigenaars van oudere panden om grondig te renoveren en eigenaars van jongere panden om hun woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Nu krijgen jonge gezinnen in Schilde die hun huis willen renoveren, een premie die ligt tussen €2500 en €5000. In verhouding met de kosten die met een renovatie gepaard gaan is dit gewoonweg veel te weinig.

In Schilde en ’s-Gravenwezel staan er trouwens ook honderden woningen (vooral alleenstaande) te koop. Hier ligt zeer veel potentieel om er in de toekomst meergezinswoningen van te maken.

Tot slot brengen we de participatie naar de 21ste eeuw. Verschillende belanghebbenden krijgen in onze gemeente van bij het begin inspraak.