We zijn geen klimaatfreaks maar het was wel een bangelijk hete zomer.
— Bart Warmenbol - 15de plaats

Jaar na jaar lees je dat dit 'het warmste jaar ooit gemeten' is. Echt verrast ben je waarschijnlijk al niet meer. Het klimaat verandert, en de gevolgen zien we niet alleen overal ter wereld, maar ook in Schilde! Vonden jullie de afgelopen zomer ook niet abnormaal heet en te lang duren? Met allemaal ‘rosse’ tuinen en afgestorven groen tot gevolg? Of wat met de overvloedige regenbuien een aantal weekends terug? Straten die overstromen, kelders die onderlopen, daken die instorten onder het gewicht van te veel regenwater, …

 

Groen Schilde pleit voor een klimaatneutrale samenleving want die heeft ook erg veel voordelen. Een slim, ambitieus klimaatbeleid zorgt in de praktijk voor:

  • Kwaliteitsvolle jobs

  • Energiezuinige woningen

  • Lokaal en gezond voedsel

  • Investeringen in nieuwe technologieën

  • Goeie producten die lang meegaan

  • Een gezondere, menselijkere samenleving

Om onder de norm van een opwarming van 2° C te blijven, zet Groen Schilde massaal in op energierenovatie, hernieuwbare energieduurzame mobiliteit en circulaire economie.

We pleiten dan ook voor een klimaatbegroting op gemeentelijk niveau, die zorgt voor een duidelijk wetgevend kader.

Of je nu fruit eet, naar school fietst of in een rivier zwemt, je hebt ook absoluut recht op een gezonde omgeving. Het is een basisrecht. Zuivere lucht, proper water en groen in je buurt maken dat je niet enkel gezonder leeft, maar ook gelukkiger. Een sterk milieubeleid is dan ook een basisvoorwaarde voor onze samenleving.

Groen Schilde meent het écht met het milieu! We pakken milieuvervuiling bij de bron aan. Preventief. Subsidies voor activiteiten die het milieuschade toebrengen, schaffen we af en vervuilers beboeten we. Een groene fiscaliteit stimuleert gezonde producten, diensten en gedrag en remt vervuiling af.

En kunnen we nu eindelijk werk maken van een toetreding tot de Statiegeld Alliantie, waartoe onze buurtgemeenten al lang behoren?