Lang leve de duurzame lokale ondernemer!
— Groen Schilde

De economie die Groen Schilde nastreeft is waardengedreven en rekent de sociale en ecologische effecten van het ondernemen mee in. Samen met en gedragen door mensen die waarde willen creëren voor elkaar, voor de samenleving, voor de natuur en voor zichzelf.

 

Het is hoog tijd dat we de wegwerpeconomie achter ons laten en evolueren naar een kringloopeconomie waarin waarden, welzijn, kansen en een duurzame, gezonde toekomst centraal staan. Voor ons, onze kinderen en hun kinderen.

Het oude economische model, verslaafd aan olie, gas, steenkool en oneindige groei, heeft zijn grenzen bereikt. Onze industrie is een van de meest energieverslindende ter wereld. Voor onze grondstoffen zijn we afhankelijk van buitenlandse, vaak onstabiele, mogendheden. Het winstbejag brandt mensen op. Kortgeschoolden vinden geen werk en langgeschoolden kreunen onder de werklast.

De macht is niet meer aan groot. De kracht zit in klein. Aan mede-werkers die samen initiatieven nemen, dingen realiseren en die in hun activiteit of job voldoende autonomie krijgen. Aan ruimte voor ondernemen, in de ruimste zin. Aan mensen, bedrijven en organisaties die via experiment aan betere oplossingen werken. Aan de lokale economie. Aan de kleine en middelgrote bedrijven. Weg van financiële zeepbellen, moordende werkritmes, uitputting van natuurlijke grondstoffen en materialistische mantra’s. Op naar een leven met ruimte voor kwaliteit en welzijn. Naar meer ademruimte.

Het kan anders. Dat zien we ook in onze gemeente bij al die ijverige zelfstandigen en creatieve ondernemers die zich niet laten dwingen in het keurslijf van een voorbijgestreefd oud-industrieel model. Zij krijgen onze onvoorwaardelijke steun, want zij zullen onze dorpskernen laten bruisen!

Enkele creatieve firestarters

• Opstarten van een gereedschapsbibliotheek waarbij je gereedschap kan lenen en uitlenen of repaircafé’s waar je kapotte spullen kan laten repareren
• Aanleggen van een gemeenschapstuinen waarbij er gemeenschappelijke groenten worden gekweekt en verdeeld
• Uitbreiden van lokale kringwinkels
• Openen van centrale shop met lokale specialiteiten
• Leegstaande winkelpanden omvormen tot popup ruimtes voor lokale starters en initiatieven
• Oprichten van coworking spaces voor lokale ambachten
• Organiseren van ‘boeren’ markt voor lokale producten
• …